Gert Jan Markus

Geboren in Deventer en opgegroeid in Winterswijk; daarna gewoond in Tecklenburg (D), Utrecht, Putten, Nijkerk en nu opnieuw Putten. Door op andere plekken te leven merk je veel zaken op. De verschillen natuurlijk, die zijn het makkelijkste. Maar als je lang genoeg ergens woont vallen met name de dingen op die ons allen met elkaar verbindt. Hetgeen waar we allemaal naar streven samen. Mijn ouders gaven mij altijd een keuze. Of je gaat werken, of je gaat studeren. Met andere woorden, je werkt altijd ergens naar toe. De belangrijkste vraag die we onszelf kunnen stellen is daarom misschien wel:

Hoe kunnen we een leven creëren welke het waard is om te leven, wetende dat het eindig is?

Er komen momenten in ons leven waarop wij zelf ziek worden of mensen uit onze naaste omgeving komen te overlijden. Op momenten als deze is er vrijwel altijd iets dat eruit springt, namelijk de realisatie dat we zoveel tijd hebben verspild. We hebben spijt dat we ons bezighielden met, achteraf gezien, onbelangrijke zaken. Onze aandacht ging uit naar de verkeerde dingen, dag in dag uit, jaar in jaar uit.

Zelfs als je de volle leeftijd van 104 haalt, zoals dhr. De Graaff uit Putten, feit blijft dat er nu eenmaal niet zo heel veel dagen in een leven zitten. Onze tijd en dus onze hoeveelheid aandacht die wij ergens aan kunnen geven is beperkt. Maar al te vaak verwarren we onze ‘comfort zone’ met ‘levensgeluk’. We kennen het en voelen ons er veilig. Maar is het ook de toekomst waarin we onze kinderen zouden willen laten leven? Is er niet meer? Kan het niet beter?

Zowel het verleden als ook de toekomst zijn niets anders dan gedachten in het hier en nu. Het enige dat wij daadwerkelijk hebben is dus dit ene moment. Alleen in dit moment kunnen we keuzes maken waarmee we onze eigen toekomst kunnen kneden. Dit ene moment en wat wij hiermee kiezen te doen is dus van onschatbare waarde. Via de VVD Putten hoop ik samen met onze inwoners een toekomst te creëren waarvan we, juist achteraf, kunnen zeggen, dit was het allemaal waard.