Column Bert Klompenhouwer: Parlementaire democratie en inspraak Burgers

In Nederland hebben we een parlementaire democratie waarbij door vrije verkiezingen de burgers evenwichtig vertegenwoordigd zijn in Parlement Provincie of Gemeente.

De volksvertegenwoordiging neemt vervolgens de besluiten. Uiteraard kunnen burgers tussentijds hun mening laten horen. Maar vaak zie dat er belangen groepen ontstaan die alleen voor zichzelf opkomen. Deze groeperingen laten zich over het algemeen luid en duidelijk horen. De grote meerderheid zwijgt veelal.

Het is aan gemeenteraden en parlement om de belangen van alle burgers te wegen en dan een besluit te nemen. In Putten komen we deze maand in de raad  te spreken over een rotonde op de Garderenseweg en wel of geen afsluiting van de Stenenkamerseweg.

Een groep mensen vindt de rotonde bij de Garderenseweg te groot en het kappen van bomen te ver gaan andere vinden dat deze rotonde noodzakelijk is voor de verkeersveiligheid.

Bij de Stenenkamerseweg wil een groep dat de weg wordt afgesloten en een andere groep wil juist de weg openhouden voor verkeer. Maar het besluit is aan de gekozen raad die een gewogen beslissing gaat nemen. Een besluit waar het algemeen belang zwaar zal moeten wegen.

Je luistert uiteraard naar iedereen zeker ook naar de burgers die minder hard roepen.

Wat de uiteindelijke besluiten gaan worden zal de komende weken duidelijk worden

Gemeenteraadslid en fractievoorzitter VVD Putten