Goed en betaalbaar wonen; jaarlijks 200 woningen erbij in de komende 10 jaar!

Of je nu alleen woont, samenwoont met je partner, of met kinderen een huis met tuin hebt in Bijsteren: de woningnood in Putten is hoog en het einde hiervan lijkt helaas nog niet in zicht. Als VVD Putten willen wij dat de komende jaren per jaar 200 nieuwe huizen bijgebouwd moeten gaan worden zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan (blijven) wonen. We geven voorrang aan betaalbare koop- en huurwoningen. De laatste jaren hebben we helaas veel van onze Puttense starters en jongeren “succesvol” het dorp zien verlaten.

Waar je goed en betaalbaar kunt wonen 

Een huis is een thuis. De plek waar je je veilig en prettig wilt voelen. Daarom is het belangrijk dat iedereen een passende woning kan vinden. Wij willen dat onze Puttenaren op ieder moment in hun leven het juiste huis kunnen vinden. Een huis dat je kunt aanpassen aan de levensfase waarin je je bevindt. Maar de realiteit is anders. De afgelopen jaren is de woningnood enorm opgelopen. Sterker nog, onze eigen Puttense starters kunnen vrijwel geen huis vinden, zowel huur als koop. Nu is dit een landelijke trend maar het kan anders. Als we in Putten een visie hadden gehad op de woningmarkt ten tijde van de economische crisis, dan hadden we vanaf toen juist moeten gaan bouwen. Immers de kinderen die toen op de basisschool zaten worden toch echt ouder en gaan dan alleen of met partner een huis zoeken. Het is nu tijd om een visie te ontwikkelen en niet alleen in woorden maar ook in daden.

Vaak wordt er geredeneerd vanuit een vraag maar juist in dit geval speelt aanbod ook een enorme rol. Dan kunnen onze kinderen en kleinkinderen gewoon weer in Putten blijven wonen en met een sterk ondernemersklimaat kunnen ze dan ook hier werken. Hoe mooi is dat. Als lokale partij stellen we dan ook voor om de komende jaren elk jaar 200 woningen te gaan bouwen in Putten zodat iedereen een betaalbaar in onze gemeente kan (blijven) wonen. 

We zullen met deze bouw ook nu rekening moeten houden met de enorme nood, maar ook oog hebben voor veranderende gezinssamenstellingen. Niet meer uitgaan van man, vrouw en kinderen. De tijd dat dit ongeveer de enige norm was is ook in Putten echt wel voorbij. We hebben starters die alleen of samenwonend zijn, alleenstaanden (bijvoorbeeld na een scheiding), kleinere gezinnen, ouderen met andere behoeftes, grote gezinnen, ed.

We moeten toe naar een wooncarrière; je start klein, stroomt een aantal malen door in je leven en dan is er ook plaats voor seniorenwoningen. Daar gaan we aan werken. Prioriteit is nu te beginnen met starterswoningen. Hoe hoog de vraag is blijkt wel uit een paar woon statistieken: gemiddelde wachttijd via de Woningstichting is 10 jaar, het aantal beschikbare koopwoningen is ongeveer 35 woningen in heel Putten. Op nieuwbouwprojecten zoals Hillary, Rimpeler fase 5 en 6 zijn er gemiddeld voor 1 huis zo’n 20 inschrijvingen! Ook qua huurwoningen is de situatie ook zeer beperkt. de Woningstichting heeft prestatieafspraken gemaakt, gemiddeld komen door natuurlijk verloop er maar 80 huizen vrij per jaar. Wel zijn er 600 zeer actief zoekende mede-dorpsbewoners op zoek via de Woonstichting naar een woning. De bouw tot 2025 van de nu nog geplande 160 woningen verlicht iets, maar lost het niet structureel op. 

Als Puttense VVD willen actief en doortastend leiding geven aan deze wooncrisis. Kijken wat er wel kan en ook moet. De tijd van het succesvol verjagen van onze eigen Puttenaren uit ons mooie dorp gaan we doorbreken. Hieronder enkele zaken die we met uw steun gaan realiseren.

▶ Het bouwen van betaalbare huur- en koopwoningen voor starters en jonge gezinnen wordt onze prioriteit. Wij willen dat er jaarlijks 200 nieuwe huizen bijgebouwd gaan worden zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan (blijven) wonen. Het bouwtempo moet omhoog.

▶ De woningnood onder onze eigen Puttenaren is hoog, we willen geen voorrangspositie bij sociale huurwoningen voor mensen van buiten Putten, dit geldt ook voor immigranten. Bij nieuwbouw krijgen onze eigen dorpsgenoten de eerste keus. Via loting verdelen we dit eerlijk onder onze eigen inwoners.

▶ Putten Beach; ontwikkeling van woningen en hoogbouw in de vorm van appartementen bij het strand van Nulde.

▶ Startende Puttenaren hebben het moeilijk op de woningmarkt. Wij willen dorpsbewoners een extra steuntje in de rug geven. We verruimen de komende 4 jaar de Starterslening. Deze Starterslening is een overbruggingslening. Je overbrugt het verschil tussen de prijs van jouw eerste huis en het bedrag dat je bij de bank leent. Een eerste huis kopen dat onbetaalbaar lijkt, lukt soms tóch door de Starterslening.

De koopsom mag maximaal 85% van de geldende NHG-grens zijn van euro 355.000

De Starterslening is maximaal 20% van de koop(aanneem)som, plus eventuele verbeter-/meerwerkkosten (als die er zijn) en is maximaal € 60.000,00 (nu € 40.000,00)

Je betaald de eerste 3 jaar geen maandlasten over deze Starterslening

▶ Door te bouwen pakken we doorstroming aan bij zowel sociale huur, vrije huur als bij koopwoningen. Zo krijgen we voor elkaar dat ouderen die kleiner willen wonen, niet langer onnodig een eengezinswoning bezet houden en regelen we eerlijke toegang tot de huizenmarkt voor starters. Een wooncarrière dus.

▶ Er is nu al ruimte in het beleid om recreatieverblijven tijdelijk te mogen bewonen. We gaan dit nader onderzoeken en minimaal 50 van dit soort verblijven ook gedogen onder toezicht voor woningzoekenden welke staan ingeschreven bij de woningbouwvereniging. Als dit nu al kan dit wel met immigranten op een camping dan moet dit ook kunnen voor onze eigen dorpsgenoten?

▶ Zonder af te doen aan ons mooie Putten zullen we ook keurige en betaalbare appartementen in hoogbouw gaan supporten. Om ruimte te besparen met ondergrondse parkeerdekken. We gaan ook aan de slag met creatieve, nieuwe woonvormen zoals tiny houses. Als het kan, stimuleren wij ook voorstellen om recreatiewoningen om te zetten naar een permanente woonbestemming. Zo helpen we starters op weg en kunnen ouderen in een vertrouwde omgeving bij hun kinderen blijven wonen. 

▶ We supporten ook initiatieven zoals flexwoningen. Wel zullen we eerlijk en heel specifiek uitleggen wie daar komen wonen en voor hoe lang. Het vinden van draagvlak van bewoners is hierin een essentieel onderdeel.

▶ Met de Woningstichting maken we afspraken over het voorkomen van scheefwonen en het stimuleren van doorstroming. Nu woont een groot aantal huishoudens scheef in Putten. 

▶ Strenge handhaving op het illegaal onderverhuren van sociale huurwoningen. De woningen die hierdoor vrijkomen gaan naar mensen die op de wachtlijst staan.

▶ Om snel meer woningen te kunnen bouwen, kiezen we voor kortere en soepele procedures voor nieuwbouw waar het maar mogelijk is. We bestrijden leegstand door het mengen van 

functies voor wonen, werken, detailhandel en horeca als daar concrete plannen voor zijn vanuit deze groepen. Zo zorgen we voor een prettige en leefbaar dorp. Ook doen we alles wat mogelijk is om speculatie tegen te gaan. 

▶ We willen dat alle inwoners makkelijk en snel kunnen zien welke mogelijkheden zij hebben om hun woningen te vergroten of aan te passen. Regels uit bestemmingsplannen zijn digitaal en actueel beschikbaar. Om burgers en ondernemers wat meer vrijheid te bieden willen wij welstandsvrije gebieden. Voor burgers en bedrijven onbegrijpelijke welstandsregels afschaffen.

▶ We zijn terughoudend met het verhogen van de belasting op de eigen woning (OZB). 


Zet cookies aan om de video te tonen.