VVD – Persbericht coalitie – 29 juni 2022

Betreft: verkenning coalitievorming SGP – ChristenUnie - CDA - Gemeentebelangen

Op 16 maart 2022 waren de Gemeenteraadsverkiezingen. In Putten hebben onze dorpsgenoten duidelijk anders gestemd (lees: eigentijdser) dan alle andere verkiezingen hiervoor. Twee enorme verschuivingen: de traditionele christelijk georiënteerde partijen hebben hun meerderheid verloren en de VVD heeft als enige partij zetels gewonnen, maar liefst 3.

 Een coalitiepoging van WijPutten (grootste partij) – SGP (christelijke identiteit) - VVD (grootste winnaar) is na 21 meetings gestrand nadat er al een coalitieakkoord bereikt was; de SGP trok 4 dagen na dit akkoord ineens de stekker er uit vanwege chemie.

 Een onafhankelijke informateur is aangesteld om op neutrale wijze een advies te geven over een nieuwe coalitiesamenstelling. Dit voorstel is geworden: SGP – ChristenUnie – CDA – Gemeentebelangen. In een toelichting is aangereikt dat dit advies niet gebaseerd is op de verkiezingsuitslag…

 De VVD Putten is onthutst dat er geen rekening is gehouden met de uitslag van de verkiezingen. Zowel door de informateur als de betrokken vier partijen. De coalitie die nu gevormd wordt kent 14% minder draagvlak (stemmen/zetels) dan 4 maanden geleden; de grootste politieke partij (WijPutten) en de grootse winnaar (VVD) worden nu genegeerd. Kortom, minachting voor de Puttenaren die hebben gestemd. De uitslag is niet leidend maar verworden tot een optie.

 De VVD Putten zal zich de komende raadsperiode onder andere inzetten op bijvoorbeeld woningbouw, een levendiger dorp, bereikbaarheid, sport, inclusie, cultuur, zorg en veiligheid. Dit om Putten en dus onze 24.000 mede dorpsgenoten de 21ste eeuw in te leiden.

VVD Putten


Voor vragen: 

Albert de Bruin, fractievoorzitter VVD Putten

albert.debruin@planet.nl – 06 1296 0941