Column: Inclusie

De VVD Putten is blij met het in 2019 aangestelde inclusie-panel en het beschikbare inclusiefonds in Putten.

Het thema ‘inclusie’ is zelfs gevat in een VN verdrag wat ook door NL is onderschreven.

Het VN verdrag dient het doel om niemand buiten te sluiten of te discrimineren vanwege een beperking. 

De VVD staat ervoor dat iedereen gelijkwaardig is en mee doet, of kan doen in de samenleving, ongeacht een beperking, ongeacht ras, huidskleur, religie, sexuele voorkeur of anderszins.

Als we inzoomen op de LHBTIQ+ minderheid dan zien we dat waakzaam dienen te zijn en te blijven op de volledige acceptatie in onze samenleving, ook in Putten. Uit de cijfers van het CBS komt naar voren dat tussen de 4 en 6% van de samenleving voorkeur heeft voor hetzelfde geslacht. Laten we dit percentage los op ons inwoneraantal in Putten van 24.000 dan is het snel uitgerekend en hebben we het over 960 tot 1440 inwoners in ons dorp met voorkeur voor hetzelfde geslacht.
 
Voelen al deze inwoners zich geaccepteerd, vrij en inclusief in ons mooie dorp? Symboliek kan hierbij helpen maar als één van de weinige dorpen -en mogelijk zelfs het enige dorp- op de Veluwe wappert  op 11 oktober jaarlijks niet de regenboog vlag op ‘coming out day’ op het gemeentehuis.

Waarom kan wel de Oekraïense vlag op ons gemeentehuis wapperen als teken van steun en sympathie -overigens volledig terecht- maar wordt de vlag die wappert voor acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap niet gehesen in Putten. 

Waar zit de weerstand? Realiseren we ons dat met name in conservatieve en orthodoxe kringen het ongelofelijk ingewikkeld is om uit de spreekwoordelijke kast te komen? De drempels zijn vaak groot en het leed en de gevolgen enorm. Het gevoel van acceptatie neemt niet toe door de regenboogvlag op 11 oktober niet te laten wapperen op ons gemeentehuis. 

Er zijn op dit moment 4 partijen aan het formeren en de VVD hoopt dat het thema ‘inclusie’ op de agenda staat en daar stappen in gezet gaan worden.