Een nieuw college….en hoe verder?

Op 16 maart 2022 waren de verkiezingen voor de Gemeenteraad in Putten. Wij, alle dorpsgenoten, mochten kiezen en anders dan anders vonden er grote aardverschuivingen plaats. Namelijk: 1) de VVD won drie zetels (de enige partij trouwens die 1 of meer zetels won) en de traditionele Christelijke partijen verloren de meerderheid.

Onze mede-dorpsgenoten kozen voor belangrijke thema’s als: meer en sneller woningen bouwen, een levendiger centrum (horeca, terrassen, evenementen, zondagsopening), een rondweg (ontsluiting Halvinkhuizen) en het ondernemersklimaat verbeteren (samen optrekken, bedrijventerrein ontwikkelen aan de A28, ed) en hoe maken we Putten moderner (visie).

Onze partij, de VVD, ging de coalitie-onderhandelingen aan met WijPutten en de SGP. Na 19 vergaderingen, kerkbezoek, rondje fietsen en ook samen eten werd op 19 mei een akkoord bereikt. Iedereen blij zou je zeggen. Helaas en tot onze grote verbazing trok 4 dagen later de SGP de stekker eruit onder het mom van het ontbreken “chemie”. Men komt dus doodleuk terug op gemaakte afspraken.

De Christelijke partijen (SGP, ChristenUnie, CDA) en Gemeentebelangen zijn daarna, geheel toevallig, een coalitie gaan vormen. Deze coalitie doet geen recht aan de verkiezingsuitslag; de grootse partij en de grootste winnaar worden soepeltjes er buiten gelaten. Je zou kunnen concluderen dat in de Puttense politiek de verkiezingsuitslag niet meer dan een optie is geworden en geen stem geeft aan de tijdsgeest. Voor de cijferaars onder ons; de christelijke coalitie heeft 14% van haar aanhang verloren. Maar goed, het is zoals het is.

Coalitieakkoord

Het Coalitieakkoord is geschreven op hoofdlijnen met dus weinig eigen visie, geeft volop ruimte om per onderwerp (coalitie/oppositie) meerderheden te verkrijgen voor een voorstel. Dat is het voordeel als er bijna overal staat: we vinden belangrijk dat, we hebben meer aandacht voor, we streven naar, we bekijken hoe, etc.

Toch maar even drie punten noemen die ons allemaal aangaan in Putten.

Armoede


In het akkoord: “We hebben aandacht voor (stille) armoede en gezinnen met een inkomen rond het bijstandsniveau.”

Iedereen heeft de afgelopen maanden of gaat de komende maanden te maken krijgen met de hogere energie- en gaskosten. Dit houdt concreet in dat er meer mensen in grotere armoede gaan leven. Hoe gaan we hier mee om? Worden we pro-actief, door bijvoorbeeld een compensatieregeling te ontwikkelen of wachten we lijdzaam af op de landelijke politiek?

Wij als VVD Putten pleiten voor een compensatieregeling tot 200% van het sociale minimum (bijstandsniveau), dan vangen we ook de lagere middeninkomens op. Een compensatie van laat zeggen 60% van de stijging van de energiekosten in de periode december 2022-april 2023.

Woningbouw


Voldoende woningen; de grootste uitdaging van de nieuwe coalitie is het bouwen van woningen. Vooral jongeren en starters worden al jaren “succesvol” het dorp uitgejaagd. De Coalitie geeft gewoon aan dat er deze bestuursperiode mogelijk minder woningen worden gebouwd dan gewenst. Onze kids die nu bv in groep 7 of 8 zitten kunnen nu al worden voorbereid om in Ermelo of Harderwijk te gaan wonen, de praalwagen van 1 van de scholen op Koningsdag was gebouwd als een huis en had als tekst: “ook wij willen in Putten wonen”. Kortom bij de verkiezingen in 2026 (nog maar ongeveer 3,5 jaar) zal bouwen onderwerp nummer 1 zijn en blijven. Zeer helaas.

Religie en samenleving


Qua LHBTIQ+ gemeenschap, staat in het akkoord. "Iedereen in Putten moet zich veilig genoeg voelen om zichzelf te kunnen zijn." De coalitie wil deze groep een veilige plek bieden… Is het niet veel belangrijker om de bron van discriminatie aan te pakken! Maar juist het jaarlijkse steuntje in de rug voor deze vaak gediscrimineerde mensen blijft uit, de regenboogvlag. Slinks staat er: "op gemeentelijke gebouwen en in de raadszaal geen andere vlaggen worden gehesen dan de huidige."

Wees gewoon eens eerlijk hierover: geef aan dat de homogemeenschap nu eenmaal niet past in de levensovertuiging cq geloofsovertuiging en dat daarom die vlag niet wordt ophangen.

Geldt ook voor de zondagsrust; de winkels mogen niet open, een drogreden van een 24-uurs economie wordt als argument gegeven. Is het niet gewoon beter inwoners en ondernemers dit zelf te laten bepalen en af te stemmen en dit niet te laten bepalen door de lokale overheid. Laten we hier ook gewoon eerlijk over zijn en stellen dat deze keuze gebaseerd is op het feit dat de zondag een rustdag is volgens de levensovertuiging cq geloofsovertuiging van de coalitiepartijen en dat de rest van Putten dan ook verplicht moet rusten.

Wist u trouwens dat anno 2022 bij elke Gemeenteraadsvergadering in Putten een ambtsgebed wordt uitgesproken om Gods zegen te vragen om de juiste besluiten te nemen?

Hoe mooi zou het zijn als over deze onderwerpen nu eens verbinding wordt gezocht in plaats van vasthouden aan religieuze dogma’s uit een ver verleden. We leven nu echt in de 21e eeuw.

Rol VVD Putten


Als mede-dorpsgenoten zullen wij ons blijven inzetten voor o.a.:

  • Voldoende woningen voor onze eigen inwoners
  • Puttense starters eerste keus
  • Openingsmogelijkheden winkels op zondag
  • Putten ontsluiten met een rondweg
  • Functioneel bedrijventerrein aan de A28
  • Nieuwe sporthal versnellen
  • Bruisender dorp

Elk voorstel zullen we beoordelen langs twee criteria

  1. – is dit voorstel goed voor onze 24.500 Puttenaren
  2. – voorstel passend in de 21e eeuw 

We zullen constructief meewerken om alle goede voorstellen te ondersteunen. Tevens zullen we initiatieven nemen om belangrijke thema’s op de agenda te krijgen waar het hele dorp beter van wordt.


Met vriendelijke groet,

Namens de VVD Putten

 

Albert de Bruin