Goed en betaalbaar wonen

Een huis is een thuis. De plek waar je je veilig en prettig wilt voelen. Daarom is het belangrijk dat iedereen een passende woning kan vinden. Wij willen dat onze Puttenaren op ieder moment in hun leven het juiste huis kunnen vinden. Een huis dat je kunt aanpassen aan de levensfase waarin je je bevindt.

  • Het bouwen van betaalbare huur- en koopwoningen voor starters en jonge gezinnen wordt onze prioriteit. Wij willen dat er jaarlijks 200 nieuwe huizen bijgebouwd gaan worden zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan (blijven) wonen. Het bouwtempo moet omhoog.
  • De woningnood onder onze eigen Puttenaren is hoog, we willen geen voorrangspositie bij sociale huurwoningen voor mensen van buiten Putten, dit geldt ook voor immigranten. Bij nieuwbouw krijgen onze eigen dorpsgenoten de eerste keus. Via loting verdelen we dit eerlijk onder onze eigen inwoners.
  • Zonder af te doen aan ons mooie Putten zullen we ook keurige en betaalbare appartementen inhoogbouw gaan supporten. Om ruimte te besparen met ondergrondse parkeerdekken. We gaanook aan de slag met creatieve, nieuwe woonvormen zoals tiny houses. Als het kan, stimuleren wij ook voorstellen om recreatiewoningen om te zetten naar een permanente woonbestemming.Zo helpen we starters op weg en kunnen ouderen in een vertrouwde omgeving bij hun kinderen blijven wonen.
  • We supporten ook initiatieven zoals flexwoningen. Wel zullen we eerlijk en heel specifiekuitleggen wie daar komen wonen en voor hoe lang. Het vinden van draagvlak van bewoners ishierin een essentieel onderdeel.
  • Met de Woningstichting maken we afspraken over het voorkomen van scheefwonen en hetstimuleren van doorstroming. Nu woont een groot aantal huishoudens scheef in Putten.
  • Strenge handhaving op het illegaal onderverhuren van sociale huurwoningen. De woningen diehierdoor vrijkomen gaan naar mensen die op de wachtlijst staan.
  • Om snel meer woningen te kunnen bouwen, kiezen we voor kortere en soepele proceduresvoor nieuwbouw waar het maar mogelijk is. We bestrijden leegstand door het mengen vanfuncties voor wonen, werken, detailhandel en horeca als daar concrete plannen voor zijn vanuitdeze groepen. Zo zorgen we voor een prettige en leefbaar dorp. Ook doen we alles wat mogelijkis om speculatie tegen te gaan.
  • We willen dat alle inwoners makkelijk en snel kunnen zien welke mogelijkheden zij hebbenom hun woningen te vergroten of aan te passen. Regels uit bestemmingsplannen zijn digitaalen actueel beschikbaar. Om burgers en ondernemers wat meer vrijheid te bieden willen wijwelstandsvrije gebieden. Voor burgers en bedrijven onbegrijpelijke welstandsregels afschaffen.
  • We zijn terughoudend met het verhogen van de belasting op de eigen woning (OZB).
  • Putten Beach; ontwikkeling van woningen en hoogbouw in de vorm van appartementen bij het strand van Nulde.
  • Startende Puttenaren hebben het moeilijk op de woningmarkt. Wij willen dorpsbewonerseen extra steuntje in de rug geven. We verruimen de komende 4 jaar de Starterslening. Deze Starterslening is een overbruggingslening. Je overbrugt het verschil tussen de prijs van jouw eerste huis en het bedrag dat je bij de bank leent. Een eerste huis kopen dat onbetaalbaar lijkt, lukt soms tóch door de Starterslening.
  • Door te bouwen pakken we doorstroming aan bij zowel sociale huur, vrije huur als bijkoopwoningen. Zo krijgen we voor elkaar dat ouderen die kleiner willen wonen, niet langeronnodig een eengezinswoning bezet houden en regelen we eerlijke toegang tot de huizenmarktvoor starters. Een wooncarrière dus.
  • Er is nu al ruimte in het beleid om recreatieverblijven tijdelijk te mogen bewonen. We gaan ditnader onderzoeken en minimaal 50 van dit soort verblijven ook gedogen onder toezicht voorwoningzoekenden welke staan ingeschreven bij de woningbouwvereniging. Als dit nu al kan dit wel met immigranten op een camping dan moet dit ook kunnen voor onze eigen dorpsgenoten?