Groen en leefbaar

We wonen allemaal graag in een dorp waar we ons thuis voelen. Een dorp dat groen, schoon en veilig is. Waar iedereen zijn of haar bijdrage levert aan het behouden van het karakter van ons dorp, bijvoorbeeld door samen met buren aandacht te geven aan het onderhoud van de straat of door om te zien naar buurtgenoten.

  • Natuur is belangrijk en verdient bescherming. Ruimte is echter schaars en we moeten ookkunnen wonen, ondernemen en ontspannen. We moeten daar een goede balans in vinden,met bescherming van kwetsbare (Natura 2000) gebieden en meer flexibiliteit daarbuiten.
  • In Putten bepaalt de natuur de kleur. Dat willen we zo houden met meer groene plekken metbomen en planten in het dorp. Het heringerichte Fontanusplein is in dat opzicht wat ons betreftgeen goed voorbeeld. Meer aandacht voor een groene omgeving die klimaatbestendiger en koeler is.
  • Puttenaren zijn zuinig op hun dorp en graag bereid dit schoon te houden. De gemeente moetervoor zorgen dat zij hun afval zo goedkoop mogelijk kwijt kunnen en daarbij inzetten ophergebruik en recycling.
  • Er zijn te weinig vuilnisbakken. Veel bankjes hebben geen vuilnisbak meer in de wijken. De vuilnisbakken in het centrum zijn onverzorgd, staan scheef, reclame is half kapot en ze stinken een uur in de wind. Het centrum mag dan wel opgeknapt worden maar dat betekent niet dat we het tot die tijd moeten laten verloederen.
  • Hondenpoep, zwerfvuil, vuilnis rondom afvalcontainers, graffiti en andere overlast worden aangepakt en vernielingen snel hersteld. De kosten hiervan worden zoveel mogelijk verhaaldop de veroorzaker.
  • We willen een goed werkend en betaalbaar riool. We vinden het normaal dat iedereen die hiervan gebruik maakt bijdraagt aan de kosten. Of je nu een huis huurt of een huis bezit. De rioolheffing mag niet duurder dan nodig zijn.
  • De gemeente moet samenwerken met het waterschap om wateroverlast te voorkomen en de gevolgen van hitte en droogte op te vangen. Zowel bij bouwplannen, als weg- en natuuronderhoud wordt rekening gehouden met bodem en waterbeheer: hemelwater laten infiltreren, beter vasthouden van water, tegengaan van verspilling en het stimuleren van het hergebruik van water.
  • We gaan actief onze dorpsgenoten benaderen om de (voor)tuinen verder te vergroenen. We maken afspraken met de woningbouwvereniging over het verloederen van voortuinen van huurders. Deze worden minimaal 2 keer per jaar opgeschoond om de kwaliteit van de buurt op peil te houden.
  • Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren willen we Putten een prettig dorp laten zijn. We spannen ons er daarom voor in om het leefklimaat van dieren zo goed mogelijk te maken. Dat betekent groen en ruimte voor dieren, veilige uitlaatplekken en het wegnemen van hindernissen voor de dierenambulance.