Bruisend dorp

Onze lokale winkeliers werken iedere dag hard aan een levendige en aantrekkelijke winkelstraat. Door in leegstaande gebouwen wonen, werken, detailhandel en horeca te vermengen, creëren we een bloeiende lokale economie. Een dorp komt pas echt tot leven als de winkelstraten bruisen. Met een veilig en aantrekkelijk centrum, trekken we bezoekers aan van buiten en zorgen we voor een prettig dorp, dat klaar is voor de toekomst.

  • Op zondag kunnen winkelen, een terrasje pakken, boodschappen doen; we laten dit over aan de ondernemers en de klanten. Het zal ons dorp nog aantrekkelijker maken als we de keuze vrij laten. Putten is klaar voor de zondag; een zak patat kan je al kopen en boeken ruilen bij debibliotheek, laten we nu dan maar eens gaan doorpakken.
  • Bij evenementen gaan we de eindtijden wat meer eigentijds maken. We denken aan 1.00 uur, ook op zaterdagavond.
  • Ondernemen werkt het beste in een veilige en aantrekkelijke omgeving. Omdat de samenwerking van ondernemers in een winkelgebied hieraan bijdraagt, bevorderen wij bedrijfsinvesteringszones.
  • Ontwikkel een ‘Gouden Driehoek’; gemeente, winkeliers en vastgoedondernemers gaan actief samen optrekken in het centrum. Een ondernemersfonds opzetten voor oa organiseren activiteiten en een centrum coördinator, fonds van ca. € 220.000, iedere partij legt 1/3 in. Harmoniseren van bijvoorbeeld aanbod en openingstijden.
  • Recreatie en toerisme zijn belangrijk voor onze lokale economie. Daarom willen wij dat de gemeente dit stimuleert met dorpspromotie. Recreatieve ondernemers mogen uitbreiden zolang zij rekening houden met de natuur, tenzij er te weinig ruimte voor vrije recreatie overblijft.
  • De toeristenbelasting is zo laag mogelijk. Met de inkomsten verbeteren we de kwaliteit van recreatie en toerisme.
  • We bestrijden leegstand door het mengen van functies voor wonen, werken, detailhandel en horeca. We bekijken waar er meer horeca mogelijkheden kunnen komen in Putten. We steunen initiatieven vanuit medebewoners op dit gebied van harte. Ook verruimen we vestigingsmogelijkheden, door het opstellen van ruime bestemmingsplannen. Zo maken we het dorp nog prettiger en leefbaarder.
  • Meer betrokkenheid vanuit politiek en gemeente, meer deskundigheid, snellere besluitvormingen verbeteren communicatie.
  • De weekmarkt vervult voor Puttenaren en toeristen een belangrijke functie. We stimuleren Puttense winkeliers om daar ook hun producten te verkopen. Versnipperd zijn er ook nog 13 standplaatsen in het dorp waar fruit, vis en bv kaas wordt verkocht, dat is wel wat veel. Veelal van ondernemers die niet uit Putten komen. Bovendien betalen zij ook niet mee aan bv reclamebelasting. We willen dit terugbrengen naar 6 standplaatsen.
  • Het wandel- en fietspadennetwerk willen we verbeteren en onderling meer verbinden. Duidelijke entrees op knooppunten van de toegangswegen geven de bezoekers een warm welkom met grote digitale borden.
  • In vakantieperiodes moedigen wij de winkeliers en horecaondernemers aan festiviteiten zoals themafeesten en braderieën te organiseren. Ook een weekmarkt op bijvoorbeeld de zaterdag ondersteunen we van harte, Puttense winkeliers krijgen daarbij voorrang. We moedigen bijvoorbeeld WCP en VVV Putten+ aan om hiertoe met gedragen voorstellen te komen.
  • Strand Nulde is een mooie trekpleister, we zien wel dat strand Horst wat steviger zijn positie inneemt. We moedigen de ondernemers bij strand Nulde aan om nieuwe activiteiten te ontplooien. De gemeente werkt mee.
  • Als Putten mogen we daarnaast ook trots zijn op ons dorp en toeristische mogelijkheden, via een promotiecampagne kunnen we dit landelijk uitrollen. Ondernemers, VVV Putten+ en de gemeente kunnen hier leiding aan geven.
  • Het belang van krachten bundelen; een groot gedeelte van bedrijven, verenigingen, stichtingen, die actief zijn binnen deze sector, zijn (nog) niet georganiseerd, samenwerking met het VVVPutten+ levert een positieve impuls. Wij omarmen samenwerkingsinitiatieven van harte.
  • Wanneer je als toerist Putten nadert, laten de activiteitenborden nogal te wensen over. De borden zijn verouderd en erg verkleurd. Daarnaast is de locatie van deze borden niet in alle gevallen optimaal en het lezenswaardige nieuws is zeer beperkt. Op dit moment ligt decoördinatie en uitvoering in handen van de gemeente. Wij stellen voor dat het VVV Putten+ hierin een nadrukkelijke rol gaat spelen.
  • Toeristvriendelijke afstemming; als voorbeeld: bij de verbouwing van het Fontanus- en het Kerkplein is gebleken dat afstemming beter kan. Bordjes van het fietsroutenetwerk ‘verdwenen’ en de start van het Klompenpad ‘het Norderpad’ was lange tijd onvindbaar, waardoor veel toeristen zoekend op de pleinen stonden. Om over het ontbreken van invalidenparkeerplaatsen, openbare toiletten en laadpalen maar te zwijgen. Zo hebben we gastvrij toerisme niet bedoeld.