Een veilig dorp

Het is belangrijk dat we ons veilig voelen in onze eigen buurt en huis. Zonder veiligheid geen vrijheid. Wij willen dat iedereen in Putten veilig kan wonen, verblijven, werken en ondernemen. Dat het dorp niet alleen veilig is, maar een ieder zich ook veilig voelt. Maar veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Samen met inwoners en ondernemers zorgt de gemeente daarom voor een veilige leefomgeving. Door met elkaar op te trekken gaan we overlast tegen. We pakken criminaliteit keihard aan en zetten alles op alles om herhaling te voorkomen. Wij staan als lokale VVD’ers voor een dorp waar jij je veilig en welkom moet voelen. Om dit verder te verbeteren willen we keuzes maken om dit te ondersteunen. Niet alleen met woorden maar ook in daden.

  • Ondermijning is een ingewikkeld probleem dat diep in de samenleving geworteld is. Voor een aanpak ervan is een lange adem nodig. En dat is niet alleen een zaak van politie en justitie. Nodig is een brede (integrale) aanpak waarbij de (lokale) overheid samenwerkt met bedrijvenen burgers. Bijvoorbeeld door vaker en beter in de gaten te houden wat er op onze Puttense bedrijventerreinen of in buitengebieden gebeurt.
  • Onze gemeente is scherp op ondermijning en witwaspraktijken. We weigeren een vergunning of trekken deze in als deze misbruikt worden voor het faciliteren van criminele activiteiten.
  • In samenwerking met de gemeente de politie meer in te zetten voor het gewone en dienstbare politiewerk en niet voor de sociale en psychische zorg.
  • Het is belangrijk dat politie, brandweer en ambulances 24 uur per dag beschikbaar zijn. De hulpdiensten zijn op tijd als je ze nodig hebt.
  • Een app is soms handig, maar nooit de enige mogelijkheid om een melding te maken of aangifte te doen. Aangifte doen kan op ons politiebureau, via internet of telefoon en via de eigen wijkagent die in dat geval op afspraak langs komt.
  • De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zijn zichtbaar op straat en in wijken. Twee extra boa’s (of wellicht boswachters in de buitengebieden) vergroten de zichtbaarheid van handhaving en bestrijden kleine criminaliteit. De kosten van handhaving worden zoveel mogelijk verhaald op diegenen die het veroorzaken.
  • We vinden het normaal dat je met je handen van andermans spullen afblijft. Geweld is helemaal uit den boze. Zeker tegen onze hulpverleners en anderen die zich voor de publieke zaak inzetten. Deze horen ongestoord hun werk te kunnen doen. Hufters die dit wel doen pakken we hard aan.
  • Iedereen kan bijdragen aan de veiligheid in de buurt. Onze lokale VVD stimuleert de oprichting van buurtpreventie verenigingen en WhatsApp-groepen. Inwoners en wijkagenten werken daarbij samen. Goede beveiliging is de beste bescherming. Keurmerken zoals Keurmerk VeiligWonen en Keurmerk Veilig Ondernemen helpen inwoners en ondernemers bij hoe ze hun huis of bedrijf goed kunnen beveiligen tegen inbraak. De gemeente en politie promoten deze keurmerken actief.
  • Als er boetes door onze boa’s worden uitgeschreven vloeien die terug in de gemeentekas. Dit geld kunnen we dan weer inzetten om de veiligheid te verbeteren.
  • De burgemeester heeft veel bevoegdheden die hij kan gebruiken om Putten veiliger te maken. Wij willen dat hij deze ook daadwerkelijk gebruikt. Te denken valt aan het toepassen van cameratoezicht.
  • Drugs verhandelen is strafbaar, dus ook in Putten. Drugsdealers aanpakken, zeker die overlast geven of die veiligheid in gevaar brengen. Middels onderzoek rioolwater kunnen we oa in kaartbrengen hoe groot het gebruik is. Dan kan je ook gerichter en effectiever misbruik/dealersaanpakken.
  • Overlast is een grote ergernis. De politie grijpt altijd in als mensen de regels overtreden of overlast veroorzaken. Raddraaiers worden opgespoord en aangepakt en overlastgevers zetten we sneller uit huis. Wanneer de politie ingrijpt, kan zij rekenen op onze steun en die van de gemeente.
  • Steeds vaker zijn onze inwoners slachtoffer van digitale criminaliteit, zoals WhatsApp fraude of phishing. Daarom investeren we in goede voorlichting voor inwoners, jong en oud, zodat inwoners weten waar ze aangifte kunnen doen van cybercrime.
  • Onze gemeente kan ook gehackt worden, met heel veel burgergegevens; dat moeten we zien te voorkomen. Er komen strengere digitale veiligheidsregels aan vanuit Europa. Laten we hier nu al op inspelen en actief zorgen dat onze beveiliging top geregeld is en blijft.